Contestatie la executare

Contestatia la executare reprezinta un fenomen des intalnit in practica judiciara, care starneste discutii aprinse în orice activitatea profesionala dar si in modul de aplicare in relatia cu institutia abilitata sa treaca la procedura de executare pe marginea lui, si anume contestatia la executare silita in materie fiscala.

     Natura juridica a contestatiei la executare prezinta interes, intrucat de calificarea acestui mijloc procesual depinde modul de solutionare a altor probleme pe care le ridica activitatea de executare silita.

     Incercând sa definim acest concept, putem spune ca reprezinta mijlocul procedural, specific fazei executarii silite, prin intermediul caruia persoana interesata (creditorul urmaritor, debitorul urmarit, tertul oprit, tertii sau procurorul) solicita instantei ca actele de executare sa fie indeplinite cu stricta respectare a prevederilor legale.

     Contestatia la executare este o cale de atac speciala, pentru inlaturarea unor acte procesuale indeplinite în mod nelegal de organele de executare, care nu trebuie confundata cu contestatia in anulare, o cale extraordinara de atac- care este mijolcul procedural prin intermediul careia se poate obtine anularea unei hotarari irevocabile putand fi exercitata de catre una din parti sau printr-o actiune civila particulara, în cazul promovarii de catre o terta persoana care vizeaza masurile de executare silita.

     Astfel, contestatia la executare poate viza fie clarificarea intelesului, intinderii sau aplicarea titlului executoriu (in cazurile in care nu s-a utilizat procedura prevazuta de dispozitiile art. 2811 din Codul de procedura civila), fie desfiintarea actelor de executare nelegale, fie obligarea organului de executare la indeplinirea actului in conditiile prevazute de lege. O astfel de contestatie se promoveaza atunci cand titlul nu este suficient de clar, iar pentru a putea fi pus în executare este necesara clarificarea, interpretarea ori explicarea lui.

     In toate cazurile in care executarea silita este pusa sub controlul instantei judecatoresti, control ce vizeaza atat interesul creditorului, cat si pe cel al debitorului, persoanele interesate pot folosi aceasta cale prevazutã de dispozitiile art. 399-404 din Codul de procedurã civila.

     Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
     TELEFON (+ 4) 0722 236 175 sau email:
office@avocat-bucuresti.info