Daca sunteti in situatia in care v-a fost intocmit un proces-verbal de constatare a unei contraventii rutiere, aveti posibilitatea de a-l contesta in termen de 15 zile de la intocmirea acestuia.
Termen de 15 zile difera, in functie de cum ati luat la cunostinta de procesul-verbal de constatare a contraventiei: v-a fost inmanat personal de catre agentul de circulatie sau v-a fost transmis prin posta.
Daca acest proces-verbal de constatare a contraventiei nu e completat cu respectarea tuturor prevederilor legii, putand contine o greseala care sa atraga nulitatea absoluta a procesului-verbal.
De asemenea, in plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie se poate cere si inlocuirea amenzii cu avertismentul.
Contestatia procesului-verbal se depune la serviciul politiei rutiere in raza careia s-a savarsit fapta, acestia avand obligatia de a o trimite instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta.
O data cu introducerea contestatiei procesului-verbal de contraventie se suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii contestatiei si pana la data ramaneii definitive a hotararii judecatoresti.
Pe intreaga durata a procesului, vi se inapoiaza permisul de conducere, cu obligatia ca, in cazul respingerii contestatiei, acesta sa fie inapoiat la sediul politiei in raza careia a fost savarsita fapta sau vi se elibereaza o dovada inlocuitoare a permisului de conducere care va trebui reinnoit din 30 in 30 de zile.
Daca amenda a fost aplicata de alta institutie decat Politia Rutiera, spre exemplu de catre Politia Comunitara, exista posibilitatea ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sa fie anulabil, fiind aplicata pe baza unor Hotarari ale Consiliilor Locale ce contravin, de cele mai multe ori, legii romane in materie.
In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plangerea contraventionala, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere – daca aceasta exista.
Procesul-verbal de contraventie neatacat in termenul de 15 zile de la data comunicarii acestuia, ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu ecxecutoriu, fara vreo alta formalitate.
Este indicata consultarea unui avocat, deoarece prin experienta acumulata poate verifica legalitatea procesului verbal de contraventie, putand depista situatii, ce nu ar putea fi gasite fara studierea aprofundata a legii.
Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TELEFON (+4) 0722 236 175 sau email: office@avocat-bucuresti.info